Tort kostka
Ciasta,  Torty

Tort kostka

Tym razem miał być tort dla miłośnika Lovecrafta, Pyrkonu, gier i kości. Powstały zatem dwie kostki o smaku czekoladowym przełamanym czarną porzeczką.

Składniki na biszkopt:

4 jajka

½ szklanki cukru

1 szklanka mąki tortowej

1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej

Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna jak na bezę. Następnie dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając.

Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką.

Biszkopt piekę w blaszce 28×28 cm w temperaturze 170 stopni przez 15-20 minut do suchego patyczka.

Biszkopt będzie miał wysokość około 2 cm.

Piekę dwa takiej samej wielkości biszkopty, czyli łącznie z 8 jajek (celowo rozłożyłam pieczenie na 2 razy, żeby biszkopty miały skórkę z góry i z dołu, która nada im większej stabilności)

Poncz do nasączenia biszkoptów:

1,5 szklanki letniej wody

Sok z połowy cytryny

Sok z połowy pomarańczy

Składniki na krem czekoladowy:

200 g czekolady mlecznej

200 g czekolady ciemnej

660 ml śmietanki 30-36%

Czekolady kruszę i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Odstawiam do przestygnięcia. W tym czasie ubijam śmietankę na sztywno. Następnie dodaję śmietankę partiami do czekolady i delikatnie mieszam do uzyskania musu.

Dodatkowo:

450 g dżemu z czarnej porzeczki

Teraz mogę złożyć tort.

Jeden z biszkoptów nasączam połową ponczu, na biszkopcie rozsmarowuję 300 g dżemu z czarnej porzeczki, a na dżem wykładam krem czekoladowy. Na górę kładę drugi biszkopt, który nasączam drugą połową ponczu. Biszkopty z kremem wstawiam do lodówki na 2 godziny.

Następnie kroję biszkopt na pół, jedną połówkę smaruję pozostałym dżemem, w ciasto wbijam patyczki stabilizujące (u mnie to akurat patyczki do szaszłyków) i nakładam drugą połówkę. Biszkopt ponownie dzielę na pół, żeby uzyskać sześciany. Kostki wstawiam do lodówki na 4 godziny.

Następnie przygotowuję krem maślany do obłożenia kostek. Skorzystałam z przepisu na krem maślany z Akademii Tortu.

Ozdoby zrobiłam z plastycznej czekolady.

Obydwie kostki obsypałam również srebrnym brokatem jadalnym.

Tort kostka gotowy.

Smacznego 😊

Tort kostka
Tort kostka

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *