Ciasto ekspresowe z niespodzianką
Tak proste, a tak pyszne. Ciasto ekspresowe z niespodzianką i malinami, albo innymi ulubionymi owocami możecie przygotować w 30 minut. To połączenie przepisu ze „słodkosentymentowego zeszytu” z odrobiną własnej inwencji. Kto spróbuje, nie pożałuje 😊
Składniki:
6 jajek
200 g masła
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Uwaga: szklanka 200 ml
Jajka, cukier, cukier waniliowy i masło ucieram dokładnie w misce (ciasto będzie wyglądać tak, jakby się zwarzyło, ale spokojnie, tak ma być 😊 )
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i kakao i dodaję partiami do masy jajecznej.
Blaszkę 25×30 cm wykładam papierem do pieczenia wykładam na niej ciasto. Teraz przygotowuję masę serową.
Składniki:
250 g zmielonego twarogu
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka cukru pudru
Twaróg, jajko, cukier waniliowy i cukier puder mieszam w misce i następnie wykładam po łyżce w miarę równych odstępach na kakaowym cieście.
Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na ok. 45 minut, do suchego patyczka, a następnie odstawiam do wystygnięcia.
Na wierzch przygotowuję polewę czekoladową.
Składniki:
50 g czekolady ciemnej
50 g czekolady mlecznej
1 łyżka miodu
80 g śmietanki 30-36%
Śmietankę doprowadzam do wrzenia, wkruszam czekolady i dodaję łyżkę miodu. Odstawiam na chwilę, aż czekolada się rozpuści, a następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy.
Czekoladę wylewam na upieczone ciasto. Na górze układam ulubione owoce, u mnie to maliny.
Smacznego 😊