Ciasteczka z masłem orzechowym
Boże Narodzenie,  Ciasta,  Ciastka,  W 30 minut

Ciasteczka z masłem orzechowym

Szybkie ciasteczka z masłem orzechowym z odrobiną czekolady to fajny pomysł na coś małego do kawy 😊 Spróbujcie sami.

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki:

½ szklanki cukru brązowego

¼ szklanki cukru białego

6 łyżek masła orzechowego

225 g masła

3 jajka

¼ łyżeczki soli

2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 ½ szklanki mąki tortowej

Dodatkowo:

Ulubiona mleczna czekolada

Przygotowanie:

Masło ucieram z masłem orzechowym i dwoma rodzajami cukru. Dodaję jajka i miksuję.

Mąkę przesiewam, dodaję do niej sól i sodę, a następnie całość wsypuję do masy orzechowej. Mieszam delikatnie łopatką do połączenia się składników. Z ciasta formuję kulki o wielkości ok. 3 cm. Kulki delikatnie spłaszczam i układam na blaszce zostawiając około 2,5 cm odstępu pomiędzy kulkami. Na wierzch każdego ciasteczka kładę ½ kostki czekolady.

Ciasteczka piekę w temperaturze 170 stopni przez 15-18 minut.

Ciasteczka z masłem orzechowym gotowe. Smacznego 😊   

Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka z masłem orzechowym

Przepis pochodzi z książki „Po prostu pyszne. Gotowanie 2” Rona Kalenuika

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.