Ciasto drożdżowe z rabarbarem
W sezonie majowym musi się pojawić ciasto drożdżowe z rabarbarem. Tym razem z dodatkiem truskawek – duet doskonały 🙂
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki:
½ kg mąki pszennej (użyłam tortowej, może być też typ 500)
1 jajko
2 żółtka
½ szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
4 dag świeżych drożdży
250 ml mleka
100 g masła
szczypta soli
Przygotowanie:
Drożdże kruszymy do miseczki, zalewamy 2 łyżkami ciepłego mleka i dosypujemy 1 łyżeczkę cukru. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
Międzyczasie podgrzewamy lekko mleko, powinno być letnie, rozpuszczamy masło.
Jajka i żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięte drożdże, lekko mieszamy łyżką. Dodajemy następnie ubite jajka i znowu mieszamy. Następnie mleko, mieszamy i na koniec rozpuszczone masło. Całość wyrabiamy najpierw łyżką, a następnie ręką, aż ciasto będzie jednolite.
Wyrobione ciasto przekładamy na blaszkę (30 cm x 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Odstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 40 stopni lub w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby podrosło. W tym czasie przygotowuję kruszonkę i owoce.
Składniki na kruszonkę:
4 łyżki cukru
5 czubatych łyżek mąki
100 g masła
1 łyżka cukru waniliowego
Dodatkowo:
200 g rabarbaru (2 sztuki)
150 g truskawek
Przygotowanie:
Owoce myjmy i kroimy w kostkę, a następnie odstawiamy. Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i zagniatamy. Jeśli kruszonka jest zbyt lepka, dodajemy jeszcze trochę mąki i cukru. Kruszonka powinna mieć konsystencję mokrego piasku, tzn. można ją zlepić zaciskając rękę, ale pod lekkim naciskiem powinna się znowu rozpaść 🙂
Wyciągamy blaszkę z piekarnika, na ciasto wykładamy owoce i wysypujemy kruszonkę. Ciasto odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie pieczemy ok. 50 minut w 170 stopniach, do suchego patyczka.
Polecam jeszcze ciepłe 🙂
Ciasto drożdżowe z rabarbarem gotowe. Smacznego 🙂