
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
W sezonie majowym musi się pojawić ciasto drożdżowe z rabarbarem. Tym razem z dodatkiem truskawek – duet doskonały ?
Składniki:
½ kg mąki pszennej (użyłam tortowej, może być też typ 500)
1 jajko
2 żółtka
½ szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
4 dag świeżych drożdży
250 ml mleka
100 g masła
szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
4 łyżki cukru
5 czubatych łyżek mąki
100 g masła
1 łyżka cukru waniliowego
Dodatkowo:
300 g rabarbaru (2 spore sztuki)
200 g truskawek (ok. 10 sporych sztuk)
Drożdże kruszymy do miseczki, zalewamy 2 łyżkami ciepłego mleka i dosypujemy 1 łyżeczkę cukru. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
Międzyczasie podgrzewamy lekko mleko, powinno być letnie, rozpuszczamy masło.
Jajka i żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięte drożdże, lekko mieszamy łyżką. Dodajemy następnie ubite jajka i znowu mieszamy. Następnie mleko, mieszamy i na koniec rozpuszczone masło. Całość wyrabiamy najpierw łyżką, a następnie ręką, aż ciasto będzie jednolite.
Wyrobione ciasto przekładamy na blaszkę (30 cm x 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Odstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 50 stopni lub w ciepłe miejsce na 20 minut, żeby podrosło.
W tym czasie kroimy owoce i robimy kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i zagniatamy. Jeśli kruszonka jest zbyt lepka, dodajemy jeszcze trochę mąki. Kruszonka powinna mieć konsystencję mokrego piasku, tzn. można ją zlepić zaciskając rękę, ale pod lekkim naciskiem powinna się znowu rozpaść 🙂
Wyciągamy blaszkę z piekarnika, na ciasto wykładamy owoce i wysypujemy kruszonkę. Ciasto odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie pieczemy ok. 50 minut w 170 stopniach, do suchego patyczka.
Polecam jeszcze ciepłe ?
Smacznego ?





Sernik pomarańczowy z czekoladą

Rabarbarowa delicja
Zobacz również

Świąteczna baba drożdżowa z migdałami i pomarańczą
15 kwietnia, 2019
Sernik czekoladowy na zimno
11 czerwca, 2022