Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Ciasta,  Drożdżowe

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

W sezonie majowym musi się pojawić ciasto drożdżowe z rabarbarem. Tym razem z dodatkiem truskawek – duet doskonały 😉

Składniki:

½ kg mąki pszennej (użyłam tortowej, może być też typ 500)

1 jajko

2 żółtka

½ szklanki cukru

1 łyżka cukru waniliowego

4 dag świeżych drożdży

250 ml mleka

100 g masła

szczypta soli

Składniki na kruszonkę:

4 łyżki cukru

5 czubatych łyżek mąki

100 g masła

1 łyżka cukru waniliowego

Dodatkowo:

300 g rabarbaru (2 spore sztuki)

200 g truskawek (ok. 10 sporych sztuk)

Drożdże kruszymy do miseczki, zalewamy 2 łyżkami ciepłego mleka i dosypujemy 1 łyżeczkę cukru. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut.

Międzyczasie podgrzewamy lekko mleko, powinno być letnie, rozpuszczamy masło.

Jajka i żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięte drożdże, lekko mieszamy łyżką. Dodajemy następnie ubite jajka i znowu mieszamy. Następnie mleko, mieszamy i na koniec rozpuszczone masło. Całość wyrabiamy najpierw łyżką, a następnie ręką, aż ciasto będzie jednolite.

Wyrobione ciasto przekładamy na blaszkę (30 cm x 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

Odstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 50 stopni lub w ciepłe miejsce na 20 minut, żeby podrosło.

W tym czasie kroimy owoce i robimy kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i zagniatamy. Jeśli kruszonka jest zbyt lepka, dodajemy jeszcze trochę mąki. Kruszonka powinna mieć konsystencję mokrego piasku, tzn. można ją zlepić zaciskając rękę, ale pod lekkim naciskiem powinna się znowu rozpaść 🙂

Wyciągamy blaszkę z piekarnika, na ciasto wykładamy owoce i wysypujemy kruszonkę. Ciasto odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie pieczemy ok. 50 minut w 170 stopniach, do suchego patyczka.

Polecam jeszcze ciepłe 😊

Smacznego 😊

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

 

Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *