Karpatka czekoladowa w poprzek
Jeśli lubicie karpatkę, to karpatka czekoladowa w poprzek będzie idealnym ciastem dla Was.
Klasyk w lekko innym wydaniu 🙂 Ciekawie wygląda i rewelacyjnie smakuje. A robi się ją tak samo łatwo jak klasyczną karpatkę.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na ciasto:
50 g masła
½ szklanki wody
½ szklanki mleka
1 szczypta soli
1 szklanka mąki
5 dużych jajek
Przygotowanie:
Wodę, mleko, masło i sól doprowadzam do wrzenia. Dodaję na raz mąkę i energicznie mieszam, aż ciasto będzie odchodzić od garnka. Ściągam garnek z kuchenki, odstawiam na 5 minut i dodaję jedno jajko. Dokładnie mieszam do połączenia jajka z ciastem.
Następnie odstawiam ciasto na 20 minut. Po tym czasie dodaję do ciasta pozostałe jajka, po jednym, za każdym razem dokładnie mieszam, aż składniki się połączą (można miksować mikserem).
Tak przygotowane ciasto odstawiam do całkowitego wystygnięcia.
Blaszkę, tę dużą z piekarnika, wykładam papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.
Ciasto dzielę na dwie części. Pierwszą część wykładam łyżką na papier tworząc prostokąt 30×40 cm i malując łyżką „esy floresy”, czyli nasze przyszłe górki karpatki.
Blaszkę i ciasto spryskuję wodą (zamaczam po prostu dłoń pod bieżącą wodą i spryskuję blaszkę i ciasto. Czynność powtarzam kilka razy).
Blaszkę wstawiam do piekarnika i piekę około 25-30 minut, aż ciasto zrobi się złote.
To samo powtarzam z drugą połową ciasta.
Blaty ciasta przekładam na kratkę i odstawiam do całkowitego wystygnięcia.
Teraz mogę przygotować krem.
Składniki na krem:
2 budynie waniliowe lub czekoladowe (każdy po 40g)
650 ml mleka
200 g masła
4 łyżki cukru
100 g ulubionej czekolady (u mnie 64%)
Przygotowanie:
Budyń gotuję klasycznie z cukrem w 650 ml mleka i odstawiam do całkowitego wystygnięcia.
Masło wyciągam z lodówki kilka godzin wcześniej, musi być miękkie i nabrać temperatury pokojowej.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do wystygnięcia.
Kiedy wszystkie produkty nabiorą jednakowej temperatury, mogę przygotować krem.
Masło ubijam na puszystą białą masę. Następnie do masła dodaję po łyżce budyń cały czas ubijając.
Na koniec dodaję rozpuszczoną czekoladę i miksuję do połączenia się składników. Teraz próbuję krem i jeśli jest za mało słodki, to można dodać trochę cukru pudru.
Teraz mogę przystąpić do złożenia karpatki.
Składanie karpatki:
Każdy blat ciasta kroję na 3 paski wzdłuż i smaruję kremem czekoladowym. Tortownicę 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Pierwszy pasek z kremem zwijam w rulon i ustawiam na środku tortownicy. Kolejne paski owijam wokół pierwszego paska (w ten sposób tworzą się „słoje” jak w pniu drewna.
Na koniec można posypać karpatkę orzechami i polać rozpuszczoną czekoladą.
Karpatka czekoladowa w poprzek gotowa. Smacznego 🙂