Babki i babeczki,  Ciasta

KEKS

Przyszedł czas jesiennych nastrojów, zatem nie będę się opierać. Na “kuchenny tapet” idzie keks. Mięciuchne ciasto z dużą ilością wszystkiego 🙂

W keksie uwielbiam to, że mogę dodawać do niego to, co lubię. Przyjmie wszystkie warianty 🙂

Składniki są następujące:

1 masło

1 szklanka cukru

6 jajek

cukier wanilinowy

2 ¾ szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki spirytusu lub wódki

bakalie

Ciasto należy wyczarować w następujący sposób:

Mało, cukier i cukier wanilinowy ucieramy mikserem. Jak masa będzie puszysta, dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, białka ubijamy.

Do ubitego masła z cukrem i jajkami dodajemy mąkę, spirytus i białka (ale nie całość, zostawiamy trochę piany, żeby wymieszać z nią bakalie).

Dobieramy bakalie, które najbardziej lubimy. Tutaj panuje całkowita dowolność uwarunkowana naszymi smakami (ja wybrałam płatki migdałów, prażone orzechy i czekoladę, ponieważ rodzynki i inne “miękkie” dodatki nie należą o moich ulubionych :))

Bakalie mieszamy z pozostałą pianą i dodajemy do ciasta. Teraz mieszamy ciasto delikatnie szpatułką, nie mikserem, żeby nie “zmasakrować” bakalii.

Ciasto pieczemy w 180 stopniach w tak zwanej “keksówce” /moja ma wymiary 30 cm x 12 cm/ przez około 50 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest dopieczone.

Blaszkę z upieczonym keksem zostawiamy jeszcze na jakieś 10 minut  w otwartym piekarniku, niech się przyzwyczaja do zimniejszego powietrza, a później pozostaje tylko poczekać aż wystygnie.

Smacznego 🙂

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *