Babki i babeczki,  Ciasta

Keks

Przyszedł czas jesiennych nastrojów, zatem nie będę się opierać. Na „kuchenny tapet” idzie keks. Mięciuchne ciasto z dużą ilością wszystkiego 🙂

W keksie uwielbiam to, że mogę dodawać do niego to, co lubię. Przyjmie wszystkie warianty 🙂

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki:

200 g masła

1 szklanka cukru

6 jajek

1 łyżka cukru waniliowego

2 ¾ szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki spirytusu lub wódki

bakalie

Przygotowanie:

Mało, cukier i cukier wanilinowy ucieramy mikserem. Jak masa będzie puszysta, dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, białka ubijamy.

Do ubitego masła z cukrem i jajkami dodajemy mąkę, spirytus i białka (ale nie całość, zostawiamy trochę piany, żeby wymieszać z nią bakalie).

Dobieramy bakalie, które najbardziej lubimy. Tutaj panuje całkowita dowolność uwarunkowana naszymi smakami (ja wybrałam płatki migdałów, prażone orzechy i czekoladę, ponieważ rodzynki i inne „miękkie” dodatki nie należą o moich ulubionych :))

Bakalie mieszamy z pozostałą pianą i dodajemy do ciasta. Teraz mieszamy ciasto delikatnie szpatułką, nie mikserem, żeby nie „zmasakrować” bakalii.

Keks pieczemy w 180 stopniach w „keksówce” /moja ma wymiary 30 cm x 12 cm/ przez około 50 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest dopieczone.

Blaszkę z upieczonym keksem zostawiamy jeszcze na jakieś 10 minut  w otwartym piekarniku, niech się przyzwyczaja do zimniejszego powietrza, a później pozostaje tylko poczekać aż wystygnie.

Smacznego 🙂

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here