Ciasto karmelowe ze śliwkami
Ciasta

Ciasto karmelowe ze śliwkami

Kiedy sezon śliwkowy w pełni, a śliwki „czają” się na każdym rogu, warto wypróbować ciasto karmelowe ze śliwkami. Jest przy nim trochę mieszania w miseczkach i garnuszkach, ale efekt końcowy Wam to wynagrodzi 😊 (Jeśli nie macie czasu na robienie karmelu, ale chętnie byście zjedli takie ciacho, możecie użyć gotowego karmelu. Będziecie potrzebować 4 łyżki gotowego karmelu 😊 )

Składniki:

800 g śliwek

2/3 szklanki śmietany 30%

1,5 szklanki płatków owsianych

12 łyżek cukru

1 szklanka mleka

5 jajek

1 żółtko

1 łyżka cukru waniliowego

280 g masła

2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 szklanki mielonych orzechów

Uwaga: szklanka 200 ml

Wydrylowane śliwki kroję na ćwiartki i odstawiam.

Płatki owsiane wsypuję do miski, śmietankę wlewam do garnka i zagotowuję, a następnie zalewam nią płatki owsiane. Mieszam i odstawiam do wystygnięcia.

(Jeśli korzystacie z gotowego karmelu, pomińcie fragment przepisu zaznaczony kursywą, a produkty odejmijcie od łącznej listy składników 😉 )

W garnku po śmietance podgrzewam mleko, musi być ciepłe, ale nie gorące.

W drugim garnku karmelizuję 3 łyżki cukru (wsypuję cukier do garnka i podgrzewam na średnim ogniu, aż się roztopi i nabierze złotego koloru, nie mieszam 😊).

W tym czasie w miseczce roztrzepuję widelcem 2 jajka, żółtko, 3 łyżki cukru i cukier waniliowy. Skarmelizowany cukier zalewam ciepłym mlekiem i gotuję, aż karmel rozpuści się w mleku, to około 5 minut. Do karmelizowanego mleka dodaję masę jajeczną i podgrzewam (nie gotować!), aż masa nabierze konsystencji kremu. Ściągam garnek z ognia i odstawiam.

220 g masła ucieram mikserem z 3 łyżkami cukru, w trakcie ucierania dodaję po kolei 3 jajka.

Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami.

Do ucieranej masy dodaję na zmianę masę karmelową i mąkę z orzechami, cały czas ucierając.

Pozostałe masło (60 g) rozpuszczam, mieszam z 3 łyżkami cukru i następnie wlewam do płatków, dokładnie mieszam.

Blaszkę (30 x 35 cm) wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto, na cieście układam gęsto śliwki, a na śliwkach płatki owsiane.

Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60-65 minut, do suchego patyczka.

Ciasto karmelowe ze śliwkami wymaga kilku ubrudzonych miseczek i garnków, ale zapewniam Was, że naprawdę warto.

Smacznego 😊

Ciasto karmelowe ze śliwkami
Ciasto karmelowe ze śliwkami
Ciasto karmelowe ze śliwkami
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *