Ciasto karmelowe ze śliwkami
Kiedy sezon śliwkowy w pełni, a śliwki „czają” się na każdym rogu, warto wypróbować ciasto karmelowe ze śliwkami. Jest przy nim trochę mieszania w miseczkach i garnuszkach, ale efekt końcowy Wam to wynagrodzi 😊 (Jeśli nie macie czasu na robienie karmelu, ale chętnie byście zjedli takie ciacho, możecie użyć gotowego karmelu. Będziecie potrzebować 4 łyżki gotowego karmelu 😊 )
Składniki:
800 g śliwek
2/3 szklanki śmietany 30%
1,5 szklanki płatków owsianych
12 łyżek cukru
1 szklanka mleka
5 jajek
1 żółtko
1 łyżka cukru waniliowego
280 g masła
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki mielonych orzechów
Uwaga: szklanka 200 ml
Wydrylowane śliwki kroję na ćwiartki i odstawiam.
Płatki owsiane wsypuję do miski, śmietankę wlewam do garnka i zagotowuję, a następnie zalewam nią płatki owsiane. Mieszam i odstawiam do wystygnięcia.
(Jeśli korzystacie z gotowego karmelu, pomińcie fragment przepisu zaznaczony kursywą, a produkty odejmijcie od łącznej listy składników 😉 )
W garnku po śmietance podgrzewam mleko, musi być ciepłe, ale nie gorące.
W drugim garnku karmelizuję 3 łyżki cukru (wsypuję cukier do garnka i podgrzewam na średnim ogniu, aż się roztopi i nabierze złotego koloru, nie mieszam 😊).
W tym czasie w miseczce roztrzepuję widelcem 2 jajka, żółtko, 3 łyżki cukru i cukier waniliowy. Skarmelizowany cukier zalewam ciepłym mlekiem i gotuję, aż karmel rozpuści się w mleku, to około 5 minut. Do karmelizowanego mleka dodaję masę jajeczną i podgrzewam (nie gotować!), aż masa nabierze konsystencji kremu. Ściągam garnek z ognia i odstawiam.
220 g masła ucieram mikserem z 3 łyżkami cukru, w trakcie ucierania dodaję po kolei 3 jajka.
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami.
Do ucieranej masy dodaję na zmianę masę karmelową i mąkę z orzechami, cały czas ucierając.
Pozostałe masło (60 g) rozpuszczam, mieszam z 3 łyżkami cukru i następnie wlewam do płatków, dokładnie mieszam.
Blaszkę (30 x 35 cm) wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto, na cieście układam gęsto śliwki, a na śliwkach płatki owsiane.
Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60-65 minut, do suchego patyczka.
Ciasto karmelowe ze śliwkami wymaga kilku ubrudzonych miseczek i garnków, ale zapewniam Was, że naprawdę warto.
Smacznego 😊