Piernikowa czekolada
Bez pieczenia,  Boże Narodzenie,  Ciasta

Piernikowa czekolada

Piernikowa czekolada to ciasto bez pieczenia zdecydowanie dla największych miłośników czekolady 😊 Najlepiej smakuje z lodówki pokrojona na małe kawałki. To czekoladowa eksplozja z nutą piernikową. Czekoladowy obłęd 😊

Do przygotowania piernikowej czekolady będę potrzebować oprócz dużej ilości czekolady również ciasteczka korzenne (400-450 g) (możecie je upiec, albo po prostu kupić) , sok z jednej pomarańczy oraz 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki bez cukru.

Składniki na najniższą warstwę czekolady:

200 g ciemnej czekolady (u mnie 64%)

200 ml śmietanki

1 łyżeczka kakao

1 łyżka miękkiego masła

1 łyżka rumu

1 łyżka miodu

Śmietankę zagotowuję w rondelku, następnie wkruszam do niej czekoladę i odstawiam na chwilę, aż czekolada się rozpuści. Mieszam dokładnie do uzyskania jednolitej masy i dodaję kakao, masło, rum i miód. Ponownie mieszam, aż wszystkie składniki się połączą. Czekoladę ostawiam do wystygnięcia.

Na dnie blaszki (30 x 25 cm) (użyłam rantu do tortów) układam warstwę ciasteczek korzennych, które skrapiam sokiem. Ciasteczka smaruję połową dżemu, a na dżem wylewam przygotowaną czekoladę. Ciasto wstawiam do lodówki na około 40 minut. W tym czasie przygotowuję drugą warstwę czekolady.

Składniki na środkową warstwę czekolady:

100 g ciemnej czekolady (u mnie 64%)

100 g mlecznej czekolady

200 ml śmietanki

1 łyżka miękkiego masła

1 łyżka rumu

1 łyżka miodu

Postępuję dokładnie tak, jak przy pierwszej warstwie, czyli śmietankę zagotowuję w rondelku, następnie wkruszam do niej czekoladę i odstawiam na chwilę, aż czekolada się rozpuści. Mieszam dokładnie do uzyskania jednolitej masy i dodaję masło, rum i miód. Ponownie mieszam, aż wszystkie składniki się połączą. Czekoladę ostawiam do wystygnięcia.

Wyciągam ciasto z lodówki i na czekoladzie układam warstwę ciasteczek korzennych, skrapiam sokiem. Ciasteczka smaruję drugą połową dżemu, a na dżem wylewam drugą warstwę czekolady.

Ciasto wkładam ponownie do lodówki na 40 minut.

Teraz mogę przygotować ostatnią warstwę czekolady.

Składniki na górną warstwę czekolady:

250 g mlecznej czekolady

200 ml śmietanki

2 łyżki miękkiego masła

1 łyżka rumu

1 łyżka miodu

Postępuję dokładnie tak, jak przy pierwszej i drugiej warstwie, czyli śmietankę zagotowuję w rondelku, następnie wkruszam do niej czekoladę i odstawiam na chwilę, aż czekolada się rozpuści. Mieszam dokładnie do uzyskania jednolitej masy i dodaję masło, rum i miód. Ponownie mieszam, aż wszystkie składniki się połączą. Czekoladę ostawiam do wystygnięcia.

Wyciągam ciasto z lodówki i na czekoladzie układam ostatnią warstwę ciasteczek korzennych, skrapiam sokiem. Na ciasteczka wylewam trzecią warstwę czekolady. Ciasto wędruje do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Ozdoby wykonałam z białej roztopionej czekolady.

Smacznego 🙂

Piernikowa czekolada
Piernikowa czekolada
Piernikowa czekolada
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *