Tort truskawkowo-orzechowy (vege)
Ciasta,  Torty,  Vege

Tort truskawkowo-orzechowy (vege)

Tort wegański zawsze jest wyzwaniem, żeby miał smak, żeby się trzymał, żeby był po prostu „jakiś”.

I chyba mi się udało, bo zebrał pochwały nie tylko od wegańskich przyjaciół 😊

Krem orzechowy wyszedł miękki i przyjemny, truskawki nadały świeżości i całość świetnie się komponowała.

Składniki na ciasto:

2 ¼ szklanki mąki

¾ szklanki cukru

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 ¼ szklanki mleka roślinnego

Wszystkie składniki mieszam i wlewam do tortownicy (20 cm). Piekę do suchego patyczka, czyli tak około 35-40 minut.

Składniki na krem orzechowy:

1 budyń śmietankowy

2 łyżeczki ksylitolu

400 ml mleka roślinnego

5 łyżek masła orzechowego 100%

½ łyżki cukru pudru

Budyń gotuję na mleku roślinnym, dodając ksylitol i odstawiam do wystygnięcia. Ściągam „kożuch”. Zimny budyń, masło orzechowe i cukier puder ubijam na gładką masę. Krem odstawiam do lodówki.

Składniki na warstwę truskawkową:

1 galaretka truskawkowa z agarem

¼ kg truskawek

Truskawki kroję i wkładam do garnka. Zagotowuję, aż truskawki puszczą sok, a następnie zasypuję je galaretką z agarem i gotuję około 2 minut. Truskawki odstawiam do wystygnięcia.

Dodatkowo do przygotowania tortu potrzebuję:

100 g dżemu z czarnej porzeczki bez cukru

Na polewę:

¼ kostki KASI dla wegan

1 łyżka kakao

4 łyżki cukru

2 łyżki mleka roślinnego

Do nasączenia:

1 szklanka wody z cytryną

Teraz mogę przystąpić do składania tortu 😊

Ciasto czekoladowe kroję na trzy blaty. Pierwszy blat nasączam i smaruję dżemem z czarnej porzeczki, następnie wykładam na dżem ¾ kremu orzechowego. Przykrywam drugim blatem, który również nasączam i wylewam na niego lekko tężejącą już galaretkę z truskawkami. Tort przykrywam trzecim blatem, nasączam i całość wstawiam do lodówki na około 1-2 godziny.

W tym czasie mogę przygotować polewę. Składniki umieszczam w rondelku, gotuję, aż polewa zrobi się gęsta. Odstawiam do wystygnięcia.

Tort wyciągam z lodówki i mogę przystąpić do zdobienia. Resztą kremu smaruję górę i boki tortu. Polewę wylewam delikatnie na krawędzi, tak żeby część spłynęła.

Dodatkowo wykorzystałam różne owoce. I tort gotowy 😊

Smacznego 😊

Tort truskawkowo-orzechowy (vege)
Tort truskawkowo-orzechowy (vege)
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *