Mazurek czekoladowy
Ciasta,  Wielkanoc

Mazurek czekoladowy

Świąteczny mazurek czekoladowy z nutką kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki. Świetne połączenie i świetny smak na wielkanocny stół ? Polecam ?

Ciasto kruche na blaszkę 33 x 43 cm:

500 g mąki pszennej (użyłam tortowej)

4 żółtka (białka możecie wykorzystać do zrobienia np. kokosanek)

Szczypta soli

2 łyżki cukru pudru

200-220 g masła

Wszystkie składniki zagniatam na gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest za suche, dodaję dodatkowe 20 g masła. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na wysmarowaną blaszkę zgrabnie formując boczki, dno nakłuwam widelcem.

Blaszkę z ciastem wstawiam do zamrażarki na ok. 15 minut, a w tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Wyciągam ciasto z zamrażarki i wstawiam do piekarnika na 15-20 minut, aż się lekko zarumieni.

Składniki na masę czekoladową:

400 ml mleka

1 budyń czekoladowy

1 łyżka kakao

200 g masła

1 czekolada (ulubiona)

Z 400 ml mleka gotuję budyń wg przepisu na opakowaniu. Budyń przykrywam i odstawiam do wystygnięcia.

Czekoladę drobno siekam lub trę.

Miękkie masło umieszczam w mikserze i dokładnie ucieram na biały puch, następnie powoli dodaję zimny budyń, cały czas ucierając. Na koniec dodaję kakao i jeszcze chwilę miksuję. Wyłączam mikser i wsypują posiekaną czekoladę. Krem mieszam.

Składniki na polewę czekoladową:

1 czekolada mleczna

1 czekolada ciemna

200 ml śmietanki 30%

Śmietankę wlewam do rondelka i mocno podgrzewam. Kruszę do śmietanki czekolady i chwilę czekam, następnie dokładnie mieszam i odstawiam do przestygnięcia.

Teraz przystępuję do złożenia mazurka ?

Ciasto smaruję dżemem z czarnej porzeczki (wystarczy 1 słoik 200 ml)

Następnie wykładam masę budyniową, którą wyrównuję. Na masę budyniową wylewam czekoladę i delikatnie rozprowadzam. Mazurka odstawiam do lodówki, aż czekolada zastygnie.

Na sam koniec przyozdabiam ciasto w dowolny sposób.

U mnie są to kwiatki z masy maślanej i kilka czekoladowych jajeczek.

Składniki na masę maślaną:

100 g miękkiego masła

1 łyżka mleka w proszku

2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego

1 łyżka cukru pudru

Masło ubijam na puch, następnie dodaję pozostałe składniki i ucieram do uzyskania jednolitej masy.

W worku cukierniczym narysowałam barwnikiem kilka pasków od wewnętrznej strony, masę umieściłam w worku cukierniczym i zrobiłam kwiatki tylką rosyjską. Mazurek czekoladowy gotowy ?

Smacznego ?

Mazurek czekoladowy
Mazurek czekoladowy
Mazurek czekoladowy
Mazurek czekoladowy
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here