Mazurek czekoladowy
Świąteczny mazurek czekoladowy z nutką kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki. Świetne połączenie i świetny smak na wielkanocny stół 😊 Polecam 😊
Ciasto kruche na blaszkę 33 x 43 cm:
500 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
4 żółtka (białka możecie wykorzystać do zrobienia np. kokosanek)
Szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
200-220 g masła
Wszystkie składniki zagniatam na gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest za suche, dodaję dodatkowe 20 g masła. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na wysmarowaną blaszkę zgrabnie formując boczki, dno nakłuwam widelcem.
Blaszkę z ciastem wstawiam do zamrażarki na ok. 15 minut, a w tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Wyciągam ciasto z zamrażarki i wstawiam do piekarnika na 15-20 minut, aż się lekko zarumieni.
Składniki na masę czekoladową:
400 ml mleka
1 budyń czekoladowy
1 łyżka kakao
200 g masła
1 czekolada (ulubiona)
Z 400 ml mleka gotuję budyń wg przepisu na opakowaniu. Budyń przykrywam i odstawiam do wystygnięcia.
Czekoladę drobno siekam lub trę.
Miękkie masło umieszczam w mikserze i dokładnie ucieram na biały puch, następnie powoli dodaję zimny budyń, cały czas ucierając. Na koniec dodaję kakao i jeszcze chwilę miksuję. Wyłączam mikser i wsypują posiekaną czekoladę. Krem mieszam.
Składniki na polewę czekoladową:
1 czekolada mleczna
1 czekolada ciemna
200 ml śmietanki 30%
Śmietankę wlewam do rondelka i mocno podgrzewam. Kruszę do śmietanki czekolady i chwilę czekam, następnie dokładnie mieszam i odstawiam do przestygnięcia.
Teraz przystępuję do złożenia mazurka 😊
Ciasto smaruję dżemem z czarnej porzeczki (wystarczy 1 słoik 200 ml)
Następnie wykładam masę budyniową, którą wyrównuję. Na masę budyniową wylewam czekoladę i delikatnie rozprowadzam. Mazurka odstawiam do lodówki, aż czekolada zastygnie.
Na sam koniec przyozdabiam ciasto w dowolny sposób.
U mnie są to kwiatki z masy maślanej i kilka czekoladowych jajeczek.
Składniki na masę maślaną:
100 g miękkiego masła
1 łyżka mleka w proszku
2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
1 łyżka cukru pudru
Masło ubijam na puch, następnie dodaję pozostałe składniki i ucieram do uzyskania jednolitej masy.
W worku cukierniczym narysowałam barwnikiem kilka pasków od wewnętrznej strony, masę umieściłam w worku cukierniczym i zrobiłam kwiatki tylką rosyjską. Mazurek czekoladowy gotowy 😊
Smacznego 😊