Budyń szejkowy z chia
Ciasta,  Desery,  Fit na słodko,  Vege,  W 30 minut

Budyń szejkowy z chia

Zdrowo i pysznie – budyń szejkowy z chia. Deser bez wyrzutów sumienia ?

Składniki:

400 ml zimnej wody

1 ½ miarki szejka waniliowego (użyłam JuicePlus+, więcej info znajdziesz tutaj)

5 łyżek nasion chia

Do wody dodaję proszek szejkowy i krótko miksuję do połączenia się składników. Wodę z szejkiem wlewam do garnka i wsypuję nasiona chia. Podgrzewam, aż całość zgęstnieje. Budyń przelewam do pucharków i odstawiam do wystygnięcia.

Polewa owocowa:

250 g owoców (u mnie to maliny i truskawki – mogą być mrożone)

2,5 łyżeczki ksylitolu

½ łyżeczki agaru

Owoce podgrzewam z ksylitolem, aż się częściowo rozpuszczą. Zasypuję agarem i gotuję około 1-2 minut. Odstawiam do przestygnięcia, a następnie wylewam na budyń. Odstawiam do wystygnięcia.

Budyń szejkowy z chia gotowy. Smacznego ?

Budyń szejkowy z chia
Budyń szejkowy z chia
Budyń szejkowy z chia
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here