Tartaletki z kremem lemon curd
Delikatne tartaletki z kremem lemon curd to świetna propozycja na cieplejsze dni i na wykorzystanie żółtek. Do tego trochę bitej śmietany i czekolady i gotowe 😊
Składniki na tartaletki (około 15 sztuk foremek śr. 7 cm):
200 g masła
4 łyżki cukru pudru
2 żółtka (z białek możecie przygotować kokosanki)
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 ½ szklanki mąki
2 łyżeczki oleju
Przygotowanie:
Cukier puder miksuję z żółtkami, a następnie dodaję do mąki, miękkiego masła i cukru waniliowego. Całość zagniatam i władam do lodówki na 20 minut.
Ciasto wyciągam z lodówki i rozwałkowuję na grubość około 3-4 mm. Foremki na tartaletki smaruję olejem i wyklejam je ciastem.
Foremki z ciastem wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę około 10-15 minut.
Krem lemon curd:
4 żółtka (z białek możecie przygotować brownie na białkach)
2 cytryny
½ szklanki cukru
70 g masła
Przygotowanie:
Żółtka, sok i skórkę otartą z cytryny oraz cukier umieszczam w misce i całość podgrzewam w kąpieli wodnej roztrzepując. Następnie dodaję masło i nadal podgrzewam w kąpieli wodnej. Mieszam trzepaczką tak długo, aż masa zgęstnieje do konsystencji kremu (trochę to trwa 😉).
Krem odstawiam do wystygnięcia.
Upieczone korpusy tartaletek wypełniam wystygniętym kremem lemon curd. Następnie ubijam bitą śmietanę (u mnie bez cukru) i układam na kremie. Całość posypuję tartą czekoladą.
Tartaletki z kremem lemon curd gotowe. Smacznego 😊