Boże Narodzenie,  Ciasta,  Ciastka,  Drożdżowe

Rogaliki z powidłami i orzechami

Obiekt marzeń dziecięcych 🙂

Swojskie powidła, pysze orzeszki i słodki cukier puder na górze – pyszności, tylko trudno było namówić mamę, bo zajmowały więcej czasu niż przygotowanie całej blachy ciasta, a chętnych do jedzenia zawsze było wielu. I dlatego nie pojawiały się zbyt często, ale jak już zagościły na stole, to kusiły bezgranicznie.

Na ok. 30 rogalików potrzebujemy:

7 łyżek mleka

8 dag drożdży

1 szczypta soli

0,5 kg mąki

1 masło

2 jajka

0,5 szklanki cukru

powidła

potłuczone orzechy

Wykonanie:

Drożdże kruszę do miseczki, dodaję łyżeczkę cukru i zalewam letnim mlekiem. Mieszam i zostawiam do wyrośnięcia.

1 jajko i jedno żółtko ubijam z cukrem, masło roztapiam.

Mąkę i sól wsypuję do miski, dodaję wyrośnięte drożdże, lekko mieszam. Następnie dodaję jajka i też mieszam, na koniec dodaję roztopione masło i całość dobrze wyrabiam.

Gotowe ciasto rozwałkowuję i kroję na trójkąty (są dwa sposoby – albo rozwałkowuję ciasto na kształt pizzy i następnie kroję na 8sztuk, albo kroję na paski i następnie wycinam trójkąty, jak literki W). Wielkość dowolna, moje trójkąty miały rozmiar około  10 cm x 10 cm x 8 cm.

Na trójkątach kładę łyżeczkę powideł i kilka pokruszonych orzeszków, lekko rozsmarowuję i zwijam rogale od szerokiej części w stronę czubeczka. Następnie zaginam boki i lekko je domykam.

Rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wszystkie smaruję białkiem, które mi pozostało.

Odstawiam na 20 minut, aż troszkę podrosną, a następnie wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piekę ok. 20 minut, aż będą złote.

Ciepłe rogaliki posypuję cukrem pudrem i gotowe.

Smacznego:)

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *