ciasto ze śliwkami i bezą
Ciasta,  Wielkanoc

Ciasto śliwkowe pod bezowymi czapkami

Niby takie zwykłe, ucierane ciasto śliwkowe, ale z dodatkiem bezowych ”czapeczek” nabiera całkiem nowego wyglądu. Klasyk w zabawnym wydaniu. A dodatkowo można wykorzystać białka, które zostaną nam, kiedy pieczemy kruche ciasteczka albo pączki.

Samo ciasto ma nutkę lekko cytrynową, a dodatek śliwek sprawia, że uruchamia się nostalgiczne wspomnienie babcinej kuchni.

Szybkie ciacho, które można pokochać.

Składniki:

250 g masła

¾ szklanki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

4 jajka

1 ½ szklanki mąki pszennej

4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Otarta skórka z cytryny

Szczypta soli

Dodatkowo:

6 białek

1 szklanka cukru

Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml.

Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaję jajka, następnie skórkę otartą z cytryny i szczyptę soli, całość ucieram.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszam w misce i dodaję stopniowo do masy, ucieram.

Blaszkę (40 x 25) wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto. Wyrównuję powierzchnię i układam połówki śliwek, wewnętrzną stroną do góry (żeby sok nie wlewał się do ciasta).

Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę 35 minut.

W tym czasie ubijam białka na sztywno i pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier.

Pianę przekładam do szprycy i wyciskam „czapeczki” na upieczone ciasto.

Blaszkę ponownie wstawiam do piekarnika na 10 minut.

Kiedy ciasto przestygnie, jest gotowe.

Smacznego 😊

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *