
Tort migdałowo-czekoladowy
Taki tort migdałowo-czekoladowy zmontowałam dla brata na urodziny 😉
Składniki na biszkopt o średnicy 20 cm:
4 jajka (plus jedno dodatkowe białko, jeśli akurat masz w lodówce po upieczeniu ciasteczek 😊)
½ szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna jak na bezę. Następnie dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając.
Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką.
Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka.
Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił).
Do nasączenia tortu:
1 szklanka letniej wody
Sok z połowy cytryny
Sok z połowy pomarańczy
Krem czekoladowy:
100 g czekolady gorzkiej
50 g czekolady mlecznej
250 ml śmietanki 30-36%
Czekolady kruszę i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Odstawiam do przestygnięcia. W tym czasie ubijam śmietankę na sztywno. Następnie dodaję śmietankę partiami do czekolady i delikatnie mieszam do uzyskania musu.
Krem migdałowy:
200 ml śmietanki 30-36%
150 g mascarpone
1-2 łyżki cukru pudru (do smaku)
1 łyżeczka naturalnej esencji migdałowej (nie aromatu)
2 ½ garści drobno siekanych migdałów (granoli)
Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję mascarpone, esencję migdałową i cukier puder i składniki miksuję. Do kremu dodaję siekane migdały i delikatnie mieszam.
Dodatkowo:
100 g dżemu z czarnej porzeczki
Teraz składam tort.
Pierwszy blat nasączam 1/3 wody z sokami, smaruję dżemem i wykładam krem czekoladowy. Krem przykrywam drugim blatem, który nasączam i wykładam krem migdałowy, który przykrywam trzecim blatem. Trzeci blat również nasączam. Tort wstawiam do lodówki do schłodzenia.
Krem na tynk i ozdoby (krem maślany):
500 g miękkiego masła
½ szklanki mleka
5 łyżek mleka w proszku
12 łyżek mleka skondensowanego słodzonego
Masło najlepiej wyciągnąć kilka godzin wcześniej z lodówki, musi być całkowicie miękkie.
Mleko podgrzewam i dodaję mleko w proszku, dokładnie mieszam i odstawiam do wystygnięcia, co jakiś czas mieszam.
Masło ubijam do białości, zajmie do trochę czasu, masło musi być białe i puszyste. Do masła dodaję mleko skondensowane po łyżce, cały czas ubijam. Na koniec wlewam mleko wymieszane z mlekiem w proszku i dokładnie miksuję.
Do połowy kremu dodaję 2 ½ łyżki kakao i dokładnie mieszam.
Do drugiej połowy dodaję 2 łyżki soku z cytryny i dowolny barwnik. Dokładnie mieszam.
Schłodzony tort wyciągam z lodówki, obkładam cienką warstwą kakaowego kremu, wyrównuję i wstawiam do lodówki na ok 30 minut. Następnie wykonuję drugą warstwę tynku i ponownie tort wędruje do lodówki na 30 minut.
Z reszty kakaowego kremu wykonuję koszyk (tylka koszyk nr 47). Tulipanki wykonałam tylką rosyjską.
Tort migdałowo-czekoladowy z tulipanami w koszyku gotowy.
Smacznego 😊






Bułki śniadaniowe
Zobacz również

Różyczki drożdżowe
13 marca, 2020
Gruszkowiec sypany
10 października, 2023
2 komentarze
Słodko Słodka
Piękny i bardzo smaczny tort, robiłam kiedyś podobną dekoracje dla teściowej 😉
Karolina
Dziękuję ślicznie 🙂 Bardzo wdzięczny temat taki koszyczek 🙂 🙂 🙂